Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Uniós hírmorzsák
2021. April 21.
A franciák megunták a maastrichti kritériumokat, változást akarnak. A magyar élelmiszeripar uniós támogatása 60 százalékkal nő. Késő nyárra már kialakulhat az Európai Unióban a koronavírus elleni nyájimmunitás.

Az uniós költségvetési szabályok felülvizsgálatára tesz javaslatot Franciaország 2022 első felében az Európai Unió soros elnökeként. A Gazdasági Elemző Tanács a 3 százalékos deficitszabály és a 60 százalékos államadósság-plafon eltörlését szorgalmazza.

Hatvan százalékkal nő a magyar élelmiszeripar uniós támogatása az új ciklusban, így az ágazat szereplőinek a 2021-2027 közötti időszakban 750 milliárd forintos támogatás jut.

Szakértők szerint ideje lenne változtatni azon a globalizált termelési láncon, amely miatt Európa a járvány, majd a szuezi válság alatt is kiszolgáltatott helyzetbe került. A megoldás kulcsa a raktárkészletek növelése és a helyi termelés ösztönzése lehet.

Az Európai Unió nem garancia, hanem lehetőség: egy új tanulmánykötet egyrészt azt veszi számba, hogy Európa keleti térségében milyen mértékben és milyen csatornákon keresztül hatott a felzárkózásra az uniós tagság, és felsorolja az esetleges buktatókat is, amelyek megtörhetik a felzárkózás dinamikáját.

Az oltóanyag-szállítások felgyorsulásának köszönhetően jó esély van arra, hogy késő nyárra már kialakuljon a koronavírus elleni nyájimmunitás az Európai Unióban az Európai Bizottság szóvivője szerint. Stefan de Keersmaecker azt mondta: szeptember közepére várhatóan az unió felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltják, mivel a kiszállítandó oltóanyag dózisszáma több mint háromszorosára növekszik áprilistól kezdve az első negyedévhez képest.

PRINT LAPOK