Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Szlovákia a harmadik
2021. August 06.
Szlovákia a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere lett hazánknak, a válság ellenére is 10 milliárd euró közelében maradt a kereskedelmi forgalmunk. A Szlovákiában befektetett magyar tőke jelentősen nőtt.

Már két magyar startup csatlakozott a szervezet programjához alig 2 hónappal a FinTech Hub Szlovákia létrejöttének itthoni bejelentését követően. Olyan egyedi szolgáltatást nyújtó cégekről van szó, mint a teljeskörű digitális könyvelést biztosító Acounto és a digitális ügyfél-átvilágítás területén az egyedi igények kielégítésére szakosodott Complytron. Mindkét startup a szomszédos országok piacaira lépésének megkönnyítésében látja a FinTech Hubbal való együttműködés motorját.

Szlovákiában bővítette magyarországi hálózatát az Imperial csoporthoz tartozó Palletways Group, Európa legnagyobb és leggyorsabban növekvő expressz raklapos teherhálózata. A szlovák tagvállalatokkal bővült hálózat központja Biatorbágyon van, ami elhelyezkedéséből adódóan a magyar-szlovák forgalom számára és a belföldi szállítmányok kezelésére is egyaránt kiváló. A határon átnyúló bővülés előnye, hogy a korábbi 24/48 órás tranzit időt már nem csak belföldön, de a Magyarország és Szlovákia közötti küldemények esetében is biztosítja a Palletways, ezt senki más nem tudja a piacon.

A környezetvédelem jegyében az Európai Unió feladatul adta Szlovákia számára a Felső-Nyitra vidékén található bányák bezárását. Legkésőbb 2023-ig kell megtenni. A bezárás közvetlen költsége 110 millió euró, ami a bányák felszíni részének szanálására, valamint a bányászok végkielégítésére elég. A költségekhez nagymértékben járul hozzá az Unió: a 2021-2027 közötti fejlesztési időszakban az EU speciális program keretében nyújt több százmilliós forrásokat a térség gazdaságának újjáélesztésére. Délre azonban nem jutottak százmilliók az EU gazdasági újjáélesztési csomagjából…

Érdekes tanulmánnyal jelentkezett az OECD. A szervezet elemzői több mint egy évig behatóan vizsgálták a szlovák vállalkozói környezetet és a vállalati szférát. Legfontosabb megállapításuk, hogy a szlovák vállalati struktúra nem teljesen egészséges. A megszokott piramisszerű felépítés helyett ugyanis a szlovák vállalati struktúra inkább homokórára emlékeztet, a deréktáji karcsúság oka a középvállalatok hiánya. Mikrovállalkozásokból nincs hiány, a nagyrészt külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatok szerepe is fontos, hiányoznak azonban a 10-249 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok. Olyanok, melyek már kinőtték gyerekbetegségeiket, sőt, versenyképesek tudnak maradni a turbulens világgazdaságban is.

PRINT LAPOK