Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Sör-tragédia a cseheknél
2021. May 13.
Csehországban 60 évvel ezelőtti szintre esett vissza a sörfogyasztás; kínai étrendkiegészítőt tiltottak be Magyarországon; többfelé akár az előszobáig kézbesítenék a csomagot; elmarad a pamplonai bikafuttatás.

Csehországban tavaly az 1960-as évek óta mért legalacsonyabb szintre esett vissza a sörfogyasztás. Az éves egy főre eső átlagos mennyiség 135 liter volt, ami hét literrel marad el a 2019-es teljesítménytől. 2020-ban 20,1 millió hektoliter sört gyártottak Csehországban, ami hétszázalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

Egyre több európai postavállalat teszteli az úgynevezett előszobai kézbesítést. Ebben a rendszerben, ha a címzett nincs otthon, akkor a postás engedélyt kap arra, hogy kinyissa a bejárati ajtót, és a lakásban tegye le a csomagot. Egy alkalmazás segítségével tudja kinyitni ilyenkor a lakásajtót, és az előre megjelölt helyen leteszi a csomagot. Ausztriában több száz önkéntessel kezdték tesztelni a rendszert. Az előszobai kézbesítés egész Európában újdonságnak számít, de az osztrák posta jövőre már a balkáni leányvállalatainál is be szeretné vezetni

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában mutatott ki jelentős mennyiségű gyógyszer-hatóanyagot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért a hivatal kötelezte a forgalmazót a termék azonnali visszavonására a kereskedelmi forgalomból és a fogyasztóktól, egyúttal megtiltotta további forgalmazását és importálását. A Nébih tájékoztatása szerint a Maho Silver Trans Kft. által forgalmazott, Kínában gyártott "THE BOSS" márkanevű étrend-kiegészítő kapszulánként 122 milligramm (mg) szildenafilt és 73 mg tadalafilt tartalmazott.

Idén is elmarad a hagyományos bikafuttatás Pamplona városában, amelyet minden évben a város védőszentjének, San Fermínnek a tiszteletére rendezett ünnepségsorozat részeként tartanak meg. Spanyolországban jelenleg épp a navarrai tartományban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, százezer emberből átlagosan 432-en koronavírusosak, míg az országos átlag 235. Az átoltottság július elejére, az ünnepségek szokásos idejére várhatóan 40 százalék körül lesz, vagyis nem éri el a nyájimmunitáshoz szükséges 70 százalékot.

Kína népességszáma öt évtizede folyamatosan emelkedett, a 10 évente elkészített népszámlálás eredményei szerint azonban most csökkenhetett. Könnyen lehet, hogy a kínai vezetésnek teljesen fel kell hagynia a népességszámot kontroll alatt tartó állami programokkal, hogy ne kezdjen el fogyni a társadalom. Ez ugyanis a kínai termelékenységet és a GDP-t is visszafoghatja.

Míg a világ többi országa minden erejét bevetve küzd a koronavírus-járvány ellen, addig Új-Zéland már élvezi a bulikat. Több mint 50 ezer ember gyűlt össze egy hatalmas rockkoncertre a szigetországban, amely mentes volt a társadalmi távolságtartástól, miután szigorú politika alkalmazásával gyakorlatilag megszüntették a koronavírus-járványt.

PRINT LAPOK