Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
Segítenék az újraindítást
2021. August 09.
A kormány a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs újabb javaslatait fogadta el azért, hogy az eddigieknél több gazdaságfejlesztési forrás kerülhessen a magyarországi cégekhez, és gyorsabban is.

A magyar kormány kinyilatkozott célja, hogy döntések eredményeként a vállalkozások gyorsabban tudják javítani versenyképességüket.

Négy intézkedés a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelezési és gazdaságfinanszírozási tevékenységét teszi széleskörűbbé, gyorsabbá és bürokráciamentesebbé. Az egyik, hogy megindul egy építőipari tőkeprogram, amelyben az MFB az „ugrásszerű fejlődés előtt álló” építőiparban működő magyar vállalatok számára biztosítja a hatékonyság növeléséhez szükséges beruházások esetében elengedhetetlen fejlesztési pénzügyi forrásokat.

A kormány, hogy az MFB hitelezését a következő időszakban még könnyebbé és rugalmasabbá tegye, több mint 200 milliárd forintos újabb hitelezési lehetőséget adott a fejlesztési banknak.

A harmadik döntés értelmében az eddigieknél szélesebb körben vállalhat garanciát az MFB, ami a hitelfelvételnél  fontos a magyar vállalatok számára, de persze bármilyen más fejlesztési forrás igénybevételénél is.

Az MFB tőkealapjai ezentúl az eddigieknél gyorsabban tudnak befektetéseket eszközölni a Magyarországon működő vállalatokban annak a döntésnek a hatására, mely szerint a szükséges versenyhivatali eljárásokat a tulajdonszerzést követően is le lehet folytatni, így azok nem lassítják majd az MFB tőkealapjainak befektetési döntéseit.

Emellett két olyan döntést hoztak a kormányülésen, amely jelentős infrastruktúrafejlesztéssel jár, és amellyel újabb beruházásokat tudnak Magyarországra vonzani. Az egyik, hogy Szikszó iparterületén jelentős közműfejlesztést hajtanak végre, ezáltal tovább nőhet Magyarország északkeleti részének vonzereje (Szikszón van az utóbbi időben hatalmas fejlesztésekbe fogó Hell Energy gyártelepe is.) Külgazdasági és külügyminiszterünk szerint a kisvárosban már most jelentősek az ipari kapacitások és további beruházók szeretnének oda települni, ehhez pedig rendkívül fontos az ottani közműfejlesztés.

A hatodik kormánydöntés értelmében négy magyarországi ipari parkban távközlési, elektronikai, energetikai és vízügyi közműfejlesztést végeznek el 100 milliárd forint értékben, mert fontos, hogy legyenek az országban olyan területek, amelyek a beruházók számára gyorsan képesek biztosítani a megfelelő körülményeket.

Szijjártó Péter közölte azt is: a mostani hattal már harmincötre nőtt azon javaslatok száma, amelyeket a kormány elfogadott a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzstől. Ezek szerinte mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a gazdaság újraindulása a leggyorsabb legyen Európában.

PRINT LAPOK