Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Repülő helyett vonatozás
2021. April 19.
Kelet-európai kutyaszaporítók beteg állatai árasztják el Bécset; Franciaországban vonatra cserélnék a repülőt; a járvány alatt gazdagodtak a belgák; meglepetés érte a lengyeleket a McDonald'sban.

A koronavírus-járvány kezdete óta jelentősen megnőtt a kutyakölykök iránti kereslet az osztrák fővárosban (is), ezzel párhuzamosan 40 százalékkal nőtt a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemen parvovírussal kezelt kutyakölykök száma. A negatív tendencia oka, hogy sokan interneten vásárolva kelet-európai szaporítóktól rendelik meg az új családtagot. A Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal és az Állatorvostudományi Egyetem közösen figyelmezteti a veszélyre a leendő kutyatulajdonosokat, óvatosságot javasolva.

A francia parlament alsóháza, a Nemzetgyűlés megszavazta azt az előterjesztést, amely környezetvédelmi megfontolásból Franciaországban megszünteti a belföldi légijáratokat ott, ahol gyorsan lehet vonattal utazni. Az új szabályozás akkor lép hatályba, ha a Szenátus, azaz a felsőház is elfogadja.

Huszonhárom milliárd euróval nőttek 2020-ban Belgiumban a lakossági megtakarítások, amit egyesek úgy értékelnek, hogy a belgák, mivel nem tudták elkölteni a koronavírus-járvány következtében a pénzüket, gazdagabbak lettek. Ez a koronavírus-válság paradoxonja: az évtizedek óta nem látott gazdasági sokk ellenére a belgák makrogazdasági szempontból gazdagabbak lettek az elmúlt évben – világlik ki a Belga Nemzeti Bank adataiból. A belga háztartások rendelkezésre álló jövedelme nem csökkent, ugyanakkor a megtakarítási ráta soha nem látott mértékben megnövekedett 2020-ban: 13-ról 21 százalékra. A fő ok az óvatosság, valamint az, hogy a szigorítások gyakorlatilag „megakadályozták” a fogyasztást, gondoljunk csak az olyan ágazatokra, mint a vendéglátás, a turizmus, a szépségipar…

A McDonald’s felemelte árait a lengyelországi éttermeiben. Ez ugyan nem újdonság, sőt, megszokott az országban. A mostani, húsvét utáni áremelés azonban elég durvára „sikerült”, egyesek szerint a cég a néhány hónappal ezelőtt bevezetett cukoradóból eredő többletkiadását hárította át vendégeire.

PRINT LAPOK