Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Rakétavásárlás magyar módra
2021. April 05.
Hárommillió maszkot dobunk el percenként egy dán felmérés szerint, többszáz millió eurós hitelt vett fel Magyarország rakétarendszerekre, aranyfelvásárlási láz Lengyelországban – érdekességek innen-onnan.

Emlékeztető közleményben hívta fel a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok figyelmét a brit belügyminisztérium arra, hogy száz nap múlva lejár a tartós letelepedési kérelem benyújtására kijelölt határidő.

Etiópiában - bár a virágtermelés az export élén jár - továbbra is súlyos problémákat okoz a szabad termőterületek kihasználatlansága. Miközben az országban elméletileg 15 millió hektár kihasználatlan termőterület van, virágtermelésre mindössze 1400 hektárt hasznosítanak. Az ágazatot összefogó szervezet szerint elsősorban a nehézkes bürokrácia, a központi és a helyi hatóságok tehetetlensége okozza a gondokat.

Percenként 3 millió maszkot dobunk el egy nemrég elvégzett felmérés szerint! A Dél-Dániai Egyetem kutatói nem finomkodtak a szavakkal: ökológiai időzített bombának nevezték ezeket a mikro- és nanoszálas, egyszer használatos arcmaszkokat, amelyekből havonta közel 130 milliárdot használunk el. És ugye mivel biológiailag nem bomlanak leteljesen, ezért ez a hulladékmennyiség csak tovább súlyosbítja a globális műanyagszennyezés mértékét.

Hitelt vettünk fel rakétavásárlásra. Kedvező finanszírozási feltételekkel kötött megállapodást Magyarország a haderő fejlesztésére: 348,5 millió euró, azaz mintegy 130 milliárd forintnyi forrást biztosít az ország harci-védelmi képességének növeléséhez az Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK).

Lengyelország a következő években legalább 100 tonna aranyat kíván vásárolni, mellyel egyes vélemények szerint gazdasági erejét szeretné demonstrálni. A lengyel nemzeti tartalékok jelenleg 9 százaléka van aranyban tárolva, ezt szeretnék feltornászni 20 százalékra a következő hat évben.

PRINT LAPOK