Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Nyaralhatnak az EU-ban az amerikaiak
2021. June 18.
Mivel az Egyesült Államokban az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott koronavírus elleni védőoltásokat alkalmazzák, a vakcinával immunizált amerikaiak szabadon utazhatnak nyáron az Európai Unióba.

Már elmúlt a járványaggodalom az amerikai fogyasztóknál, ennek bizonyítéka, hogy áprilisban a vártnál jóval nagyobb növekedéssel a koronavírus-válság tavalyi kitörését megelőző szintre tért vissza a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe

A felmérések 2009 októberi kezdete óta áprilisban a legmagasabbra, 62,2 pontra emelkedett a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke az Egyesült Államokban a márciusi 59,7 pontról.

Az Egyesült Államok 2030-ig minimum 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Joe Biden amerikai elnök kifejtette elképzeléseit egy zöldebb gazdaságról, amelyben az éghajlatváltozást minden ágazatban komolyan veszik, és több munkahelyet eredményez azoknak a munkavállalóknak, akikre - mint fogalmazott - karrierje során mindig összpontosított.

Egy százalékot meghaladó esést szenvedtek el a vezető amerikai részvényindexek azt követően, hogy a Bloomberg arról adott hírt, hogy Joe Biden 39,6 százalékra, tehát közel duplájára emelné a vagyonos amerikaiak tőkenyereség-adóját.

A februári kisiklás után márciusban ismét nőtt az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke, jóllehet a vártnál gyengébb ütemben. Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete adatai szerint márciusban az előző hónaphoz képest 1,4 milliárd dollárral, 0,5 százalékkal, 256,3 milliárd dollárra emelkedett a tartós javakra leadott új megrendelések értéke. Elemzők erősebb ütemre, 2,5 százalékos emelkedésre számítottak a februári 0,9 százalékos csökkenés után.

Tizenötéves csúcsra gyorsult a lakásárak növekedési üteme februárban az Egyesült Államokban, mivel a szűkös kínálat és az erős kereslet licitháborúkat indított el. Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 12,0 százalékkal emelkedett februárban az előző hónapban mért 11,2 százalék után. Ennél erősebb ütemet legutóbb 2006 februárjában mutattak ki.

PRINT LAPOK