Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Joe Biden az USA új elnöke
2021. January 22.
„Nincs vesztegetni való idő, amikor válságokkal kell szembenéznünk. Ezért ma az Ovális Iroda felé tartok, hogy munkába álljak és bátran cselekedjek, azonnali megkönnyebbülést hozva az amerikai családoknak.”

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökének első Twitter bejegyzéséből való a gondolat, amit nem sokkal beiktatása után jegyzett. Az eskütételt követő beszédében az egység fontosságát hangsúlyozta és azt ígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz.

A Capitoliumnál rendezett január 20-iki ünnepségen Lady Gaga énekelte az amerikai himnuszt, fellépett Jennifer Lopez és Garth Brooks, továbbá a mindössze 22 éves Amanda Gorman, aki minden idők legfiatalabb költőjeként vett részt az eseményen, s aki elsősorban az elnyomással, a feminizmussal, faji kérdésekkel, az afrikai diaszpóra életével foglalkozik műveiben.

A beiktatási ceremónián a korábbi elnökök közül részt vett Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama. A 96 éves Jimmy Carter telefonon gratulált Joe Bidennek

Először Kamala Harris, az új alelnök tette le az esküt, aki az első női, az első afroamerikai és az első ázsiai származású alelnöke az Egyesült Államoknak. Biden eskütételét követően díszszemlén vett részt az új elnök és alelnöke, majd a 46-os rendszámú elnöki limuzinnal az arlingtoni nemzeti temetőbe hajtottak, hogy megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját.

Hivatalba lépését követően Joe Binden először azt a papírt látta el kézjegyével, ami arról szól, hogy átvette az elnökséget, majd a frissen felesküdött elnök aláírta kormánya tagjainak és a minisztériumok más vezetőinek kinevezését.

Az első elnöki beszéd az összefogás fontosságáról szól. Mind mondta: „A minket megosztó erők nagyok és valódiak – de nem újak. A csata örökké tart és a győzelem sosem biztos. Jobb angyalaink győzedelmeskedtek. A történelem, a hit és a józan ész mutatja az egység felé vezető utat”.

Európától a Közel-Keletig számtalan vezető politikus nyilvánított véleményt Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris beiktatása kapcsán. Az európai vezetők elsősorban a kapcsolatok javulását remélik Biden elnökségétől. Mint ismert, elődje, Donald Trump több kérdésben is összeütközött az európai partnerekkel, legyen szó kereskedelemről vagy védelmi kiadásokról.

Érdekesség, hogy a leköszönt amerikai elnök, Donald Trump számos elnöki hagyománnyal szakított, így például nem jelent meg a ceremónián, hasonlóra 1899 óta nem volt példa! Trump, aki nem tudja elviselni vereségét, és aki csalásra hivatkozva megkérdőjelezte a novemberi elnökválasztás eredményét, nem gratulált Bidennek győzelméhez, és búcsúbeszédeiben sem említette név szerint demokrata ellenfelét. Nem hívta meg a demokrata elnökjelöltet a Fehér Házba azt követően, hogy kiderült: Biden győzött a novemberi elnökválasztáson. A beiktatás napján sem fogadták a Biden-házaspárt a lépcsőn, így Melania Trump sem vezette körbe Jill Bident a Fehér Házban. A hagyományoknak megfelelően azért Trump levelet hagyott utódjának, mielőtt távozott a Fehér Házból, Melania Trump szintén rövid üdvözlőlapot írt Jill Biden új first ladynek…

A 78 esztendős Joseph Robinette Biden, Jr. (röviden Joe Biden) politikus, jogász, egyetemi oktató, a Demokrata Párt színeiben választották elnökké.

A Delaware-i Egyetemen történelem és politikatudomány szakon szerzett alapdiplomát, majd a Syracusa-i Egyetemen jogi diplomát.

Több mint három évtizeden keresztül volt Delaware állam szenátora, 1972-ben választották meg először, harminc évesen. Ő volt a hatodik legfiatalabb szenátor az amerikai szenátus történetében. Sorozatban hatszor választották újra. Elnöke volt a szenátus külpolitikai és igazságügyi bizottságának, számos kiemelkedő fontosságú törvény fűződik a nevéhez, többek között az általa előterjesztett 1994-es „büntetőjogi törvény”, amit „Biden-törvény” néven is emlegetnek.

Biden az 1988-as és a 2008-as elnökválasztást megelőzően is beszállt pártja előválasztási versengésébe, de végül mindkét alkalommal visszalépett a jelöltségtől. 2009 és 2017 között hazája alelnöke volt Barack Obama elnöksége alatt. 2021 január 20-ától ő az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke

PRINT LAPOK