Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
Innsbruckban van a 148.
2021. June 29.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát. A tárcavezető az ünnepélyes megnyitón elmondta: ez a 148. magyar konzulátus a világban.

Miniszterünk hangsúlyozta a helyi jelenlét fontosságát, amely segíti az adott területen élő vagy oda utazó magyarokat, emellett hozzájárul a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez is. Beszélt a magyar szórványban élők rendkívül aktív egyesületeiről is, amelyek kulturális és oktatási tevékenységükkel őrzik a magyar hagyományt, és segítik a magyar identitás megélését és megmaradását.

A külgazdasági kapcsolatok fejlesztése egyértelmű magyar gazdasági érdek, Innsbruck pedig komoly kereskedelmi csomópont. Ausztria a második legjelentősebb kereskedelmi partnere hazánknak, Magyarország kereskedelmi forgalma csak a képviselt három tartománnyal (Tirol, Salzburg és Vorarlberg) a másfél milliárd euróhoz közelít évente.

Szijjártó köszönetet mondott a tiroli parlament néppárti elnökasszonyának, Sonja Ledl-Rossman-nak, aki mindvégig rugalmasan és konstruktívan támogatta a főkonzulátus létrehozását, valamint mindazoknak, akik eddig főkonzulátus nélkül is összefogták a magyarokat. A tárcavezető a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Szabados Péternek, az innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum Egyesület elnökének, aki évtizedekig a tiroli magyar élet és kultúra legfőbb támogatójaként tevékenykedett, valamint Christian Windernek, aki tiszteletbeli konzulként eddig képviselte Magyarországot Tirolban.

PRINT LAPOK