Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Panoráma
Angol lovag lett Lewis Hamilton
2021. January 05.
Immár Sir Lewis Hamiltonnak szólítható a hétszeres Forma-1-es világbajnok autóversenyző, aki az autósport népszerűsítésében játszott szerepe és eredményei miatt kapott lovagi címet II. Erzsébet királynőtől.

A Forma-1-es versenyzők közül ő a negyedik, akinek odaítélték ezt a kitüntető címet, de az első, akit még aktív pályafutása közben avattak lovaggá. Korábban Sir Jack Brabham és Sir Jackie Stewart (mindketten háromszoros világbajnokok), valamint Sir Stirling Moss részesült ebben az elismerésben, utóbbit a közvélemény minden idők legjobb olyan versenyzőjének tartja, aki sohasem lett világbajnok.

„Lewis a sportágunk igazi nagysága, óriási a hatása az autóban és azon kívül is" – méltatta Hamiltont a Forma-1 új elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali.

A 35 éves autóversenyző eddigi 95 futamgyőzelmével a Forma-1 történetének legeredményesebb pilótája, aki 2020-ban rekordok sorát döntötte meg. Pályafutása során – akárcsak Michael Schumacher – hét egyéni világbajnoki címet szerzett, de a futamgyőzelmek és a pole pozíciók terén már ő a csúcstartó.

Lewis Hamilton a Forma-1 első színesbőrű győztese, sportolói szereplése mellett társadalmi ügyeket is gyakran képvisel, aktívan támogatja a fenntarthatóság és a diverzitás népszerűsítését. Várhatóan az idén is ő lesz a világbajnoki cím elsőszámú esélyese.

A lovaggá avatás mellett más év végi sikert is elkönyvelhet Hamilton, ugyanis a brit szurkolók szavazatai alapján ő nyerte a BBC idei Év Sportszemélyisége díját, aki pályafutása során már másodszor kapta meg az elismerést. Először 2014-ben, amikor hat év után ismét világbajnokságot nyert. Nem mellesleg négy alkalommal a második helyen végzett az Év Sportszemélyisége szavazáson, azaz a közönségre gyakorolt hatása elvitathatatlan.

 

 

PRINT LAPOK