Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Itthon
A távvezeték, ami összeköt
2021. May 11.
Magyarország és Szlovákia között soha nem volt ilyen jó a kapcsolat, mint most – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint most már azzal foglalkoznak országaink, ami összeköt.

A közelmúltban a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn járt a miniszter, ahol Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel átadták a Duna felett átívelő, két országot összekötő távvezetéket. A Gönyű és Bős (Gabcíkovo) közötti, másfél kilométeres, valamint a Sajóivánka és Rimaszombat (Rimavská Sobota) közötti, 23 kilométeres távvezetékekkel két ponton kötötte össze a két ország az egyenként 400 kilovoltos távvezetékét. Ezek a távvezetékek nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa biztonságos energiaellátását javítják, hozzájárulnak a villamosenergia átviteli rendszerű stabilitásának növeléséhez, támogatják a megújuló forrásokból származó villamosenergia észak-déli irányú áramlását, és elősegítik a nemzetközi villamosenergia-piac fejlődését. A fejlesztéseknek köszönhetően ugyanis a bővülő nemzetközi összeköttetések legforgalmasabb észak-kelet-déli áramlási útvonalán biztosítják az egységes európai villamosenergia-rendszer egyensúlyát, emellett az összeköttetés garantálja az észak-kelet-magyarországi térség hosszútávú ellátásbiztonságát is. Magyar oldalon a beruházás összege elérte a 13 milliárd forintot.

Az eseményen Szijjártó hangsúlyozta, hogy a jó szomszédi viszony kifejezést már szó szerint érthetjük a két ország között, mert nem azzal foglalkozunk, ami szétválaszt, hanem azzal, ami összeköt.

Ami a gazdasági kapcsolatokat illeti: 2020-ban a Magyarország és Szlovákia közötti kereskedelmi forgalom meghaladta a tízmilliárd eurót, Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak és a hazai tőke harmadik legfontosabb célországa. A Miniszterünk értékelése szerint 2010 óta a kölcsönös tisztelet jegyében lépésről-lépésre alakította ki a két ország a jó kapcsolatokat, a legfontosabb cél pedig mindkét ország számára most az, hogy az összeköttetéseket minden lehetséges területen fejlessze, legyen szó a közlekedésről vagy az energiáról.

Magyarország a hét szomszédos ország közül már hattal összekötötte a villamosenergia-hálózatot. Az autóipar átalakulása és a klímacélok elérése is azt vetíti előre, hogy növekedni fog a villamosenergia-igény a következő időszakban, ezért fontos, hogy Magyarország a nukleáris és a megújuló energiaforrások kapacitásának növelésével biztosítsa az ország és a gazdaság működéséhez szükséges villamos energiát.

A külgazdasági és külügyminiszter köszönetét fejezte ki a magyar és a szlovák kivitelezőknek, a Mavir Zrt.-nek és a SEPS a.s.-nak, hogy a koronavírus-járvány ellenére is időben be tudták fejezni a kivitelezést, egyben jelezte, hogy Magyarország felkészült az energiabiztonsági kihívásokra, a magyar emberek és a vállaltok az energiaellátás terén is biztonságban érezhetik magukat.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter arról beszélt, hogy ma utak, hidak és a két távvezeték is összeköti már országainkat, s ezek azt jelzik, hogy szoros a kapcsolat Magyarország és Szlovákia között. Elmondása szerint a távvezetékek Szlovákia számára is biztonságosabb energiaellátást jelentenek.

Az ellátás biztonságát hangsúlyozta Biczók András, a Mavir Zrt. elnök-vezérigazgatója is. Hozzátette: ez a hálózat Portugáliától Törökországig tart és minden egyes változását minden ország megérzi az ellátásban.

Peter Dovhun, a Seps a.s. elnök-vezérigazgatója a rendezvényen azon véleményének adott hangot, hogy a két ország távvezetékének összekötése annak is jelképe, hogy egész Európa magáénak vallja a zöld politikát, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. Ezek az összeköttetések összeurópai kontextusban további lépéseket jelentenek egy nagy energiaátviteli rendszerfelé, ahol nagyobb kockázatok nélkül, biztonságosabban lehet eljuttatni az energiát az embereknek és a vállalatoknak.

PRINT LAPOK