Feliciter
Engedélyezi, hogy fontosabb híreinkről értesítést küldjünk Önnek? Értesítéseink a böngésző beállításaiban bármikor kikapcsolhatók.
Engedélyezem
Világ
A német gazdaság helyzete
2021. August 11.
A német gazdaság aktuális helyzete, fejlődési kilátásai címmel jelent meg alapos elemzés a MKIK Magyar-Német Tagozat honlapján. A német újraindulást is jelentősen befolyásolja a jövőbeli járványhelyzet.

Szerzője az ország jó ismerője, egykori külgazdasági szakdiplomata: Juhász Imre, jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkatársa.

A cikkből kiderül: a (német) Szövetségi Statisztikai Hivatal július végén nyilvánosságra hozott első, véglegesnek még nem tekinthető adatai szerint a német gazdaság teljesítménye április eleje és június vége között 1,5 százalékkal meghaladta az első negyedévit, ami – figyelembe véve a január és március közötti időszak 2,1 és a múlt évre számított 4,9 százalékos visszaesést – figyelemre méltó és optimizmust tápláló fordulatnak számít. A számottevő növekedés a felhasználás oldaláról elsősorban a magánháztartások és az állam fogyasztási kiadásai emelkedésének köszönhető.

Emlékezetes, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés a múlt év második negyedévében volt a legsúlyosabb, ezek után az idei, április és június között előállított gazdasági teljesítménye az előzetes adatok szerint 9,6 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakáét. 

A német gazdaság még nem jutott el odáig, hogy elérte volna a válság előtti szintet: második negyedévi teljesítménye 3,4 százalékkal még mindig elmarad a 2019 negyedik negyedévitől; egyébként pedig az április és június közötti 1,5 százalékos növekedés elmarad attól a 2 százaléktól, amit a gazdaságkutató intézetek többsége a második negyedévre korábban prognosztizált.

A teljes cikk itt olvasható: https://mkik.hu/hirek/a-nemet-gazdasag-aktualis-helyzete-fejlodesi-kilatasai

PRINT LAPOK